BAZIČNI TRENING ZA DJECU OD TREĆE GODINE ŽIVOTA DO POLASKA U OSNOVNU ŠKOLU

CILJ

Osnovni cilj programa je naučiti djecu  osnovama bazičnih sportova gimnastike i atletike, osnovama ekipnih sportova (rukomet, nogomet, košarka, tenis i odbojka) te plesnih struktura,  podučiti sigurnosti u dvoranama te snalaženju u urgentnim situacijama.

Po završetku programa polaznici programa poznaju osnove bazičnih sportova gimnastike i atletike, osnove ekipnih sportova (rukomet, nogomet, košarka, tenis i odbojka) i plesnih struktura te ih aktivo primjenjuju u realnoj situaciji  tj. sportskoj igri.

 

ISHODI

Kinantropološki ishodi programa su pozitivan učinak na rast i razvoj djece te na redukciju potkožnog masnog tkiva i  povećanje mišićne mase, razvoj opće motorike s posebnim naglaskom na razvoj koordinacije, snage ruku i  nogu ( repetitivne ), fleksibilnosti,  i ravnoteže te utjecaj na povećanje funkcije krvožilnog sustava, povećanje vitalnog kapaciteta pluća i poboljšanje pokretljivosti zglobova.  

Obrazovni ishodi programa su naučiti naučiti djecu  osnovama bazičnih sportova gimnastike i atletike, osnovama ekipnih sportova (rukomet, nogomet, košarka, tenis i odbojka) te plesnih struktura  koje oni mogu primijeniti samostalno nakon završetka programa i ukazati na značaj bavljenja sportom u svakodnevnom životu i utjecajem vježbanja na zdravstveni status.

Odgojni ishodi programa su ukazati na pravila ponašanja u sportskoj dvorani, razvijati pozitivan odnos prema radu i kolektivu te kolektivnom i samostalnom svakodnevnom vježbanju, razvijati kod djece osjećaj sigurnosti i samopouzdanja.

Na taj način djeca svoje slobodno vrijeme provode na organiziran i zdrav način i odrastaju u ljude koji vole sport. Oni koji su imali strah od kretanja i odvajanja od roditelja, gube ga i postaju općenito sigurniji u sebe i svoje sposobnosti, a oni koji su prehrabri, nauče kontrolirati svoje pokrete i postaju svjesniji eventualnih opasnosti. Djeca se navikavaju na rad u grupi, te rad i disciplinu općenito. Postaju uporniji, borbeniji sa snažnom snagom volje i vjerom u sebe. Sve navedene značajke utjecaja kretanja na djecu, dovode do zaključaka kako one vrlo povoljno utječu na cjelokupan rast i razvoj djeteta, te osnovno sportsko znanje može biti početna stepenica za zdrav, kvalitetniji život i napredak u kasnijem odabranom sportu.

 Sljedeća novostRITMIČKA GIMNASTIKA