Utvrđivanje obveze PDV-a prema novim pravilima

Poštovani korisnici!

Temeljem Zakona o dopuni Općeg poreznog Zakona(NN 42/20) donesen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona(NN 43/20, dalje: Pravilnik) koji je stupio na snagu 9. travnja 2020. godine.
Zbog izvanredne situacije vezane uz epidemiju korona virusa, a u sklopu donesenih mjera za pomoć gospodarstvu čiji je cilj rješavanje problema nelikvidnosti, ublažavanje gospodarskih poremećaja, te olakšanja poduzetničkih aktivnosti, mijenja se način utvrđivanja obveze poreza na dodanu vrijednost(dalje: PDV) prema novim pravilima koji proizlaze iz Pravilnika, a koje se odnose na razdoblje utvrđivanja obveze PDV-a za ožujak i travanj 2020. godine te za razdoblje siječanj - ožujak 2020. (za tromjesečne obveznike PDV-a). Ako posebne okolnosti potraju duže, rok se može produžiti za još tri mjeseca. Pravilnikom se propisuje novi način obračuna PDV-a, plaćanje PDV-a pri uvozu te oslobođenje od plaćanja PDV-a kod donacija.

Zakon o dopuni Općeg poreznog Zakona(NN 42/20)
Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona(NN 43/20)

Izmjene u aplikaciji kod priprema PDV obrasca prema novim pravilima će biti dostupne u novoj verziji od 16.04.2020. zajedno s uputama.
Napomena:
Korisnici koji će koristiti pogodnosti odgode plaćanja PDV, a prije su plaćali PDV po izdanim računima(R1), sada prije pripreme PDV obrasca obavezno moraju unijeti sve izvode(naplate) jer se obrazac priprema iz IRE, URE i Izvoda.
Zakon o dopuni Općeg poreznog zakona

Prethodna novostKorona virus COVID-19
Sljedeća novostIzmjene modula obračun PDV-a